Kinn is zöld, benn is zöld – a télikert

| |

Hosszabb, hidegebb télre számíthatunk. Napfényre, melegre vágyunk, a szabadba, a zöld természetbe. A régi idők nemesi kiváltságosait irigyeljük, akik üveg pavilonjaikban egzotikus növényekkel vették körül magukat – mediterrán tájak hangulatát csempészve az otthon falai közé.

Kinn is, benn is, nagy üvegfelületek, rengeteg napfény, több oxigén, jobb közérzet, eláltal szellemi és fizikai aktivitás, jobb életminőség – ez a télikert. S egyáltalán nem elérhetetlen álom a városi otthonokban élők számára sem: a lakáshoz tartozó terasz, erkély, lodzsa éppúgy beéépíthető, mint a családi ház terasza.

Mivel a jól megtervezett és kivitelezett télikert használatával a napenergia passzív hasznosítása útján fűtésienergia- megtakarítás is megvalósul, és ilye módon a lakás biofiziológiai minőségjavulása az épület hőháztartását is javítja, érdemes végiggondolni, hogy milyen célokra használhatjuk a télikertet. Megvallom őszintén, én szívesen laknék egy teljes egészében télikertrendszerrel megépített “lakóházban”, de mert életünknek vannak intimebb, másra nem tartozó pillanatai is, ezt a megoldást elvetettem.
Ám miért ne lehetne a hálószobánk egy télikert? Romantikus éjszakákat tölthetnénk a csillagos ég alatt, reggel pedig a felkelő nap sugarai ragyognák be ébredésünket. A szintén gatalmas üvegfelületekkel övezett füdőszobába átsétálva a napunk is sokkal vidámabban kezdődik. És a konyha, az étkező miért ne folytatódhatna a kertben, a természetben, ahonnan élelmiszereink többsége származik? De otthoni irodánkat is ide költöztethetjük a ház sötét sarkából. A télikertből átalakított dolgozószobában szabadabban szárnyal a gondolat.

Ugye már eddig is hány funkciót találtunk a télikertnek, pedig a legfontosabb még hátra van! A kertnek a házba költöztetésével különleges hangolatú nappalit alakíthatunk ki, ahonnan az időjárás hatásaitól védve, mégis szinte a szabadból élvezhetjük a természet szépségét, csendjét, nyugalmát, ahonnan a napszakok fényhatásaiban vagy az évszakok változásaiban gyönyörködhetünk. A télikertépítő cégek leginkább a nappali lakóterét ajánlják számunkra télikert gyanánt, és okkal. Hiszen egy ilyen nappali minden családi vagy baráti összejövetelt meghitté tesz, de a hézköznapi esték hangulata is utolérhetetlen.

Előző

A szmoking eredete

Bradley Cooper új öltönyben a Golden Globe gálán

Következő