A gyömbérolaj gyógyító hatásai

| |

Országunkban a gyömbér egy egzotikus fűszernek számít, mivel eredetileg Ázsiából származik. Időközben azonban a gazdag gyömbérgyökér már régóta megtalálta az utat a konyhánkba. Gyógyító tulajdonságai miatt azonban különösen népszerű a természetes orvoslásban is. A gyömbér illóolaj meglehetősen ismeretlen, de számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik az egészség szempontjából. A gyömbérolaj alkalmazása nagyon egyszerű, külsőleg és belül is használható. Cikkünkben mindent megtalálhatsz, amit tudni szeretnél a gyömbérolaj használatáról és hatásairól.

Hogyan működik a gyömbérolaj

Megfázás ellen

A gyömbért különösen produktív köhögés esetén alkalmazzák megfázás, influenza vagy hörghurut esetén. Az illóolajok erős köptető, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásúak. A gyömbérolaj megizzasztja és segíthet csökkenteni a lázat. A stimuláló hatás egyértelmű enyhülést nyújt fertőzések esetén.

Küzdelem a krónikus fájdalom ellen

A gyömbérolaj az egyik legjobb természetes otthoni gyógymód krónikus fájdalom esetén. Különösen olyan fájdalmakra, mint a reuma, köszvény vagy ízületi gyulladás. A gyömbérolajban vannak olyan összetevők, amelyek befolyásolják a fájdalom enzimeket. Nagyon hasonlítanak az acetilszalicilsavéhoz. Mivel a gyömbérolaj gyulladáscsökkentő hatású, ezekben az esetekben is jól működik, és kiegészítő alternatívaként alkalmazható a fájdalomterápiában.

Hányinger és hányás ellen

Bár a gyömbérolajnak nagyon intenzív illata és ize van, hatásos hányás és hányinger ellen. A kemoterápiás kezelések alatt gyakran hányinger és hányás jelentkezik mellékhatásként. Az onkológiai kezelési folyamatokban a gyömbérolajat gyakran használják természetes gyógymódként ezekre a panaszokra, és jelentős sikereket ért el. A gyömbérolaj képes a gyomorsav pH-értékét normális szintre hozni. Az émelygés érzése ennek következtében sokkal kevésbé kifejezett.

Irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindrómát még mindig nehéz megmagyarázni. Egyrészt tömegesen kiváltja a psziché, másrészt a bélterület fizikai tényezői is kimutathatók. Itt a gyömbérolaj jelentős megkönnyebbülést hozhat. Így azt találták, hogy az olaj összetevői segítenek abban, hogy bizonyos mértékben blokkolják a belekben a hírvivőket (neurotranszmittereket). Ez csökkenti az irritábilis bél szindróma intenzitását, amely gyakran súlyos és fájdalmas.

Vizelethajtó és méregtelenítő hatás

A gyömbérolaj serkenti a vesék munkáját. Ennek eredményeként fokozott a vizelet szivárgása. A testünkből származó szűrt toxinok vagy bomlástermékek a vizeletben vannak. Így a gyömbérolaj felhasználható a test természetes méregtelenítésére.

Hajápolás gyömbérolajjal

Elérkeztünk a tisztán külső alkalmazáshoz. A gyömbérolaj segítségével bedörzsölhetjük hajunkat. Kimutatták, hogy a gyömbérolaj erősíti a hajat és a fejbőrt, és intenzíven hat a hajhullás ellen. Ennek oka: a fejbőr jobban el van látva vérrel és ezáltal a haj gyökerekkel is. Nem fogsz ez által új hajat növeszteni vele, de legalább jelentősen lelassíthatja a hajhullást.

Bőrbetegségek ellen

A pikkelysömör gyömbérolajjal kezelhető. Nem lazítja meg a hámlást, inkább segít megakadályozni a pikkelysömör terjedését. De a gyömbérolaj nemcsak itt segít, a neurodermatitisben szenvedőknek is előnyösek lehet a gyömbérolajjal ellátott termékek. A legjobb ha természetes minőségben használjuk, mert minden további összetevő negatív hatással van a bőrirritációra.

Pattanások, hegek és ráncok ellen

Nehéz elhinni a gyömbérolaj számtalan pozitív tulajdonságát. A gyulladáscsökkentő hatások miatt a pattanások is kevésbé terjednek. A hegek jobban gyógyulhatnak és a ráncok csökkennek. A gyömbérolaj serkenti a vérkeringést és ezáltal a sejtek növekedését. Az új bőrsejtek gyorsabban képződnek, és csökken a hegesedés kockázata. A kis ráncok kisimulhatnak, mert több kollagén tárolható a bőr kötőszövetében.

Gyömbérolaj alkalmazása

  • A gyömbérolaj illatanyagként történő használata nagyon egyszerű illatlámpákkal vagy diffúzorokkal. Csepegtethetünk egy tálba vizet is, amelyet éjszaka a fűtőberendezésre helyezhetünk. Mivel a szoba levegőjét mindenképpen párásítani kell, ezzel egy újabb kellemes hatást érhetünk el.
  • Ne ne használjuk a gyömbért olaj tisztán külső használatra. Nagyon irritálja a bőrt, ezért hordozóolajokkal kell keverni 1: 4 arányban.

A gyömbérolaj kinyerése

A legtöbb illóolajhoz hasonlóan a gyömbérolajat is gőz desztillációval állítják elő. A szárított gyömbér gyökereket porrá dolgozzák, amelyből az olajat a fent említett technikával extrahálják. 25 kg gyömbérre van szükség 1 liter gyömbér olaj előállításához. Ez magyarázza a készítmények magas árát is.

Allergia és intolerancia

A legtöbb természetes termékhez hasonlóan a gyömbérolajnak alig vannak mellékhatásai, és általában jól tolerálható. A terhes nők azonban csak orvossal folytatott konzultációt követően használhatnak gyömbérolajat. Ellenkező esetben nemkívánatos hatások jelentkezhetnek. A gyömbérolaj növeli a vérnyomást. Tehát, ha magas vérnyomásban szenvedsz, kerüld el a gyömbérolaj használatát!

Előző

Öko kollekció a WILVORST-től

Mi a különbség a Full HD, 4K, 8K között?

Következő