Mi a különbség a Full HD, 4K, 8K között?

| |

Ma, ahogy a megjelenítési technológiák fejlődnek, minden nap új felbontású formátum jelenik meg. Ha azt mondjuk, hogy HD, Full HD, 4K, 8K akkor a felbontásról beszélünk. Tehát mit jelent mindez? 

A technika fejlődésével a látott képek valóságosabbak, a hallott hangok pedig mintha mellettünk lennének. Bár ez a helyzet izgalmas, el kell ismerni, hogy rendkívül zavaró.

Tehát mi a különbség a Full HD, 4K és 8K között?

Ezen formátumok mindegyike különböző pixelszámú néző felbontási formátumokat kínál. Más szavakkal: minél nagyobb a szám a K betű előtt, annál nagyobb a felbontás. De sajnos az egész kérdés nem ilyen egyszerű.

Kezdjük az alapokkal – Mi a felbontás?

A felbontás bármely méretű pixelszámra vonatkozik bármely digitális eszköz képernyőn. A felbontást kézzel kötött pulóverhez hasonlíthatjuk. Minél szorosabban kötött a pulóver, annál melegebb tartja a viselőjét. Minél nagyobb a képpontok száma, annál reálisabb és minőségibb lesz a kép.

Mi az 1080p (Full HD)?

Az 1080p, Full HD nagy felbontású, röviden Full HD nevű digitális felbontású formátum az egyik formátum, amelyet régóta használnak. A pixelérték 1920×1080 formátumban jelenik meg. Az 1920×1080 pixelarány vízszintes és függőleges pixelekre vonatkozik. Más szavakkal, 1920 vízszintes és 1080 függőleges képpontot fog látni a Full HD felbontású képernyőn.

Mostantól szinte minden televízión, számítógépen, táblagépen, okostelefonon és még sok más eszközön könnyedén megnézheti az adást 1080p Full HD felbontású formátumban, amely átlagosan 2 millió pixelt kínál a néző számára. A Full HD formátumot azért is hívják 1080p-nek, mert a függőleges pixelarány szerint nevezik el, akárcsak a HD-t . A Post-Full HD felbontású formátumok vízszintes pixelarányuk alapján kapják meg a nevüket.

Mi az a 4K?

A 4K digitális felbontású formátum. A képpont értéke 3840×2160 formátumban jelenik meg. A 3840×2160 pixel arány vízszintes és függőleges pixelekre vonatkozik. Tehát egy 4K felbontású képernyőn 3840 vízszintes és 2160 függőleges képpontot fog látni. A 4K felbontású formátum egyre népszerűbb és jól ismert formátum.

A 4K felbontású formátum, amely átlagosan 8,3 millió pixelt kínál a közönségnek, a nevét az “ezer” szó jelentése angolul jelenti, mivel vízszintesen csaknem 4 ezer pixelt kínál. Még akkor is, ha nem kínál pontosan 4 ezer képpontot, azért kapta ezt a nevet kereskedelmi lépésként, mert csaknem 4 ezret kínál.

Az adás 4K felbontású formátumban való megtekintéséhez 4K kompatibilis televízióra, 25 Mbps és gyorsabb internetre, valamint 4K formátumú adásra van szükség. A különböző paraméterek változásának eredményeként egyes okostelefonokon 4K kompatibilis képernyők használhatók. A 4K különbség teljes megértése érdekében azonban ajánlott egy legfeljebb 40”-os képernyős televízión nézni.

Hasonló kapcsolat van az 1080p Full HD és a 2K között a gyakran összekevert 4K és Ultra HD formátumok között. Az Ultra HD mozi felbontású formátum, pixelértéke 4096×2160 formátumban jelenik meg. Tehát az igazi 4K valójában Ultra HD. A végfelhasználó otthonába érkező televíziókban használt felbontási formátum azonban 4K 3840×2160 pixel aránnyal.

Mi az a 8K?

A 8K egy digitális felbontású formátum. A képpont érték 7680×4320 formátumban jelenik meg. A 7680×4320 pixelarány vízszintes és függőleges pixelekre vonatkozik. Tehát egy 8K felbontású képernyőn 7680 vízszintes és 4320 függőleges képpontot fog látni. Bár a felhasználóknak 8K felbontású televíziókat kínálnak, nem tartják szükségesnek egy 8K televízió vásárlását, miközben a 4K még nem terjedt el teljesen.

A 8K felbontású formátum, amely átlagosan 33 millió pixelt kínál a nézőnek, nevét a “K” kifejezéssel veszi át, ami angolul “ezer” -t jelent, mivel vízszintesen csaknem 8 ezer pixelt kínál. Még ha nem is kínál pontosan 8 ezer képpontot, azért vette ezt a nevet kereskedelmi lépésként, mert csaknem 8 ezer.

Néhány 8K felbontású formátumban készített publikációhoz és tartalomhoz hozzáférhet. Nem lenne azonban rossz azt mondani, hogy a 8K egyelőre a jövő technológiája. Látható egy ilyen nagyfelbontású adás különbsége egy 4K kompatibilis eszközön, de még az internetkapcsolat sebessége is problémákat okozhat a 8K-s tartalom lejátszásában.

Összefoglalva: Mi a különbség a Full HD, 4K és 8K között?

Mostantól szinte bármilyen eszközön élvezhetjük a HD és Full HD felbontású formátumokat. Ha új eszközt vásárol, győződjön meg arról, hogy az HD és Full HD kompatibilis.

Mivel a 2K mozi felbontású formátum, nem kell azt keresni a végfelhasználóként vásárolt eszközökön. Kérdés a Full HD kompatibilitás helyett. A 4K egyre elterjedtebb formátum, ezért ha új tévét vásárol, és hosszú ideig szándékozik használni, akkor sokkal jobb választás lesz, ha 4K kompatibilis.

Előző

A gyömbérolaj gyógyító hatásai