A szmoking eredete

| |

Számtalanszor nehéz kideríteni egy-egy ruhadarab származását, de esetünkben vajon van-e hihetőbb forrás, mint az az angliai szabóság, melyet a legelső szmoking elkészítőjeként tart számon a divattörténelem?

Szmoking, a britek szerint

A szmoking Angliából származik, legalábbis a britek szerint. Álláspontjuk szerint a tengerentúlon csak lemásolták az előkelő társasági rendezvényeken viselt öltözetet. A 19. század végének Angliájában az előkelő vacsorákat követően a közép- és felső osztályhoz tartozó uraságok elvonultak egy elkülönített terembe, hogy dohányzás közben vitassák meg az élet nagy dolgait, de a világmegváltó gondolatokhoz a frakknál kényelmesebb öltözéket vettek fel, a szmokingot. A smoking angol jelentése dohányzást jelent.

A Henry Poole & Co. kétségtelenül a világ egyik méltán híres szabósága, a Savile Row egyik alapítója, több évszázad óta az angol királyi udvar ellátója. 1865-ben, az akkori walesi herceg, a későbbi VII. Edward angol király, a család és a közeli hozzátartozók Bertie-je, arra kérte szabóját, Henry Poole-t, hogy készítsen a részére egy rövidebb állású zakót, amit Norfolkban, a Sandringham házban viselhet az informális vacsorák alatt. Itt indult hát útjára napjaink egyik legelőkelőbb estélyi viselete, a szmoking, eredeti angol megnevezésén a dinner jacket.

Szmokingok 1898-ban

Az igazán különleges frakk ruha után a szmoking számít a második legelegánsabb viseletnek a férfi alkalmi ruhák tekintetében, operabálokon például ugyanúgy elfogadott öltözék, mint ahogyan sok vőlegény az esküvőjére is szmokingot ölt.

Tuxedo, az amerikaiak szerint

Az amerikaiak más névvel illetik. A közismert monda szerint, a herceg kalandozó tekintete megakadt egy James Brown Potter nevű amerikai úriember feleségén, akinek szépsége lenyűgözte őt, így meghívta a házaspárt egy hétvégére a Sandringhamba.

Minthogy Potter úr járatlan volt az efféle királyi vacsorákon illendő megjelenésben, tanácsot kért a király szabójától, aki végül készített neki egy a herceg által is viseltnek megfelelő esti zakót. Potter új szerzeményében megjelent később New York-ban a Tuxedo Club-ban. A ruhadarab itt kapta meg új nevét, és a „Tuxedo” kifejezés természetesen meghódította Amerikát is.

Érdekesség a történet kapcsán, hogy a Henry Poole & Co. ügyfélnyilvántartásából eltűnt a James Brown Potter nevű vásárló. Azonban a Tuxedo Club alapítóinak neve, úgy mint Messers William Waldorf Astor, Robert Goelet, Ogden Mills és Pierre Lorillard, jól dokumentált az 1860-as évek megrendelőinek sorában.

Formális viseletek 1912-ben

A 20. század elejétől főként az angliai méltóságoknak köszönhetjük, hogy igen gyorsan terjedni kezdett Európa-szerte, és a férfiak klasszikus öltözéke lett, így tehát mind az amerikaiak, mind az angolok elmondhatják magukról, hogy sokat tettek a szmoking népszerűsítéséért.

A szmoking a mai napig nemzetközi sztenderd a férfiak estélyi megjelenésében. Formai jegyeit azonban a dizájner és a konfekció tendenciák becstelenül eltorzítják. Aki azonban az autentikus formajegyekre kíváncsi, annak remélhetőleg segítségére lehetnek az alábbi útmutatások. Ami a nem is annyira íratlan viselési szabályokat illeti, kizárólag estélyi öltözéknek számít, és csak 18 óra után kezdődő eseményeken hordható. Általában a fekete vagy sötétkék színű szmokingot keményített gallérú, fehér szmokinginggel illik viselni, amihez fekete színű csokornyakkendőt illik kötni. A további speciális kiegészítőt illetően széles spanyol öv, fűzős, fekete lakkcipő ajánlatos.

Szmoking 2021-ben

Kedvet kapott szmoking vásárlásához?

Amennyiben az Ön fejében is megfordult a szmoking vásárlás gondolata, szíves figyelmébe ajánljuk a Szmoking – HEILEMANN Öltönyház – Budapest oldalt, ahol igen széles választékból válogathat. A szmokinghoz szükséges kiegészítőket, mint a spanyol öv szett és a lakkbőr cipő, valamint további elegáns férfi ruházatot is beszerezhet, legyen az akár vőlegényeknek készült WILVORST esküvői öltöny vagy egy mindennapi viseletre is alkalmas sportzakó.

Kinn is zöld, benn is zöld – a télikert

Következő