Megszabadulni a fogkőtől

A fogkőtől senki nem menekülhet… Ám rendszeres fog- és szájápolással, a fogkő rendszeres eltávolításával évtizedeken át megőrizhető fogaink egészsége.

Étkezéseink során a fogak felszínén megtapad egy szabad szemmel alig látható plakkréteg. Ez a plakk is veszélyes, mert kitűnő táptalaj a baktériumok számára, de idővel a nyálban jelen levő ásványi anyagok hatására megkeményedik, elmeszesedik: így lesz a plakkból fogkő, amely aztán alaposan “rágyógyul” a fogakra.

A fogkő levételével egy sereg fogászati baj megelőzhető. Ezért (is) érdemes felkeresni a fogorvost. Csak ő tudja eltávolítani a fogkövet, ahhoz a mégoly alapos fogmosás sem elég. A hagyományos kézi depurátorok (mechanikus fogkőeltávolító eszközök) ma már egyre ritkábban használatosak. A kíméletes ultrahangos fogkőeltávolítás során az ultrahang szinte “lerobbantja” a kemény fogkövet, anélkül, hogy kárt tenne a fogzománcban. A precíz ultrahangos  készülékkel az orvos képes a fogínytasak mélyebb területeire is behatolni, s azokat megtísztani.

A fogkőlevétel után általában fel is polírozzák a fogakat. Ennek lemodernebb eszköze az Air-Brush sópolírozás, melynek fogfehérítő hatása is van. Végeredményben tehát nemcsak egészségesebb, de szebb fogsorral is hagyjuk el a fogorvosi rendelőt: tavaszi mosolyunk látványosabb lesz.